Textpattern CMS support forum
You are not logged in. Register | Login | Help
- Topics: Active | Unanswered
[pl-pl] gdzie plik z polskim interfejsem?
Jak w temacie – okazało się, że mam nie do końca spolszczony interfejs po świeżej instalacji: np. brak stringu ‘comment_message’ – dla pola treści komentarza.
[ I apologize for my poor english ]
Re: [pl-pl] gdzie plik z polskim interfejsem?
Sam sobie muszę odpowiedzieć:
All language strings used by Textpattern are stored in the database
as of 1.0RC4 (and later).
Trochę to głupie … skoro trzeba dziergać wprost w bazie…
#3 2007-02-01 11:12:34
- delu
- Member
- From: Katowice, Poland
- Registered: 2005-08-03
Poczekaj trochę jeszcze… Jestem autorem pierwszego tłumaczenia TXP i właśnie po długim już czasie przygotowuję uaktualnienie, tak że wszystkie brakujące napisy będą już spolszczone. Mam już 2/3 roboty za sobą. Jak już skończę, dodam plik z tłumaczeniem do tematu Internationalisation, skąd będzie można go pobrać i zainstalować ręcznie, a po jakimś czasie będzie też dostępny do aktualizacji bezpośrenio z serwera TXP. Cierpliwości:)
:) no nieźle…
Mam oto dziwną rzecz. Zerkam do bazy – owszem jest tam język polski, ale nie ma tam stringu ‘comment_message’. Kiedy zerkam do pliku z przekładem, to wszystko wygląda dobrze – przekład zawiera ‘comment_message’, por.: http://rpc.textpattern.com/lang/pl-pl.txt
Co z tym zrobić? Jak uzupełnić ww. bral?
#5 2007-02-01 11:49:06
- delu
- Member
Najnowszy plik z tłumaczeniem polskim został stworzony przez kogoś innego (zauważyłem ostatnio właśnie w dziale Internationalisation), ale chyba nie został dodany do automatycznego pobierania języków w TXP. Można go pobrać z podstrony Internationalisation i zainstalować ręcznie.
Druga opcja to pobrać moje częściowe tłumacznie (a właściwie częściową aktualizację): polski, pl-pl i też ręcznie zainstalować w TXP.
Tutaj krótka instrukcja ręcznego instalowania:
wgraj ten plik na serwer do katalogu textpattern/lang, potem przejdź do zakładki Administracja -> Zarządzanie językami, tam wybierz Instalacja z pliku i wybierz odpowidedni plik. Na końcu aktywuj tenże plik.
Zalecam też zmienić nazwę pliku z nowym tłumaczeniem np. na xx-xx, żeby nie gryzły się między sobą stare tłumaczenie z nowym.
Jeśli są jeszcze jakieś teksty, które chcesz już teraz sobie przetłumaczyć, edytuj powyższy plik, a następnie wykonaj wszystkie pozostałe czynności, jak wyżej.
Pewnie sprawdzę podaną przez ciebie ręczną metodę. Choćby z ciekawości.
Ale przy okazji mam inne pytanie: http://forum.textpattern.com/viewtopic.php?pid=139146#p139146
delu wrote:
Druga opcja to pobrać moje częściowe tłumacznie (a właściwie częściową aktualizację): polski, pl-pl i też ręcznie zainstalować w TXP.
Tutaj krótka instrukcja ręcznego instalowania:
wgraj ten plik na serwer do katalogu textpattern/lang, potem przejdź do zakładki Administracja -> Zarządzanie językami, tam wybierz Instalacja z pliku i wybierz odpowidedni plik. Na końcu aktywuj tenże plik.
Zalecam też zmienić nazwę pliku z nowym tłumaczeniem np. na xx-xx, żeby nie gryzły się między sobą stare tłumaczenie z nowym.
Dokładniej to jest tak: administracja / ustawienia / ustawienia językowe; nazwę pliku zmieniłem na apl-apl.txt
Ale cóż … może coś źle robię, ale nadal nie jest dobrze.
Last edited by empiryk (2007-02-03 18:33:23)
#8 2007-02-03 20:57:15
- delu
- Member
A co jest nie tak? Napisz dokładniej. Ale najpierw spróbuj zmienić nazwę pliku tak, żeby kod języka był dwuliterowy (apl to już trzy litery) – być może twórcy TXP założyli, że musi on być dwuliterowy.
Last edited by delu (2007-02-03 20:58:27)
delu wrote:
A co jest nie tak? Napisz dokładniej.
Już to napisałem: pole treści formularza komentowania nie ładuje polskiego komunikatu – jest comment_message ma być: treść komentarza
Przykład: http://camera.art.pl/txt/article/56/apocalypto
delu wrote:
Ale najpierw spróbuj zmienić nazwę pliku tak, żeby kod języka był dwuliterowy (apl to już trzy litery) – być może twórcy TXP założyli, że musi on być dwuliterowy.
Zmieniłem: bez efektu. To samo.
To wygląda na jakiś babol wersji 4.0.4 – zrobiłem inną, świeżą instalację na innym serwerze – i jest to samo.
#10 2007-02-04 12:35:20
- delu
- Member
Już wiem:) Jeszcze po prostu nie doszedłem w tłumaczeniu do tego miejsca, gdzie pojawia się comment_message, więc nie będzie się on na razie wyświetlał (to jest nowy tekst, który pojawił się już po moim pierwszym tłumaczeniu).
Jeśli chcesz mieć na razie jakąś prowizorkę, to proponuje po prostu dopisać do pliku z tłumaczeniem (np. na końcu) w nowym wierszu tekst:
comment_message => Treść komentarza
Pamiętaj, że plik z tłumaczeniem jest zakodowany w UTF-8 i tak musi pozostać. Po dodaniu tego tekstu, znów musisz zaktualizować bazę danych w administracji, ale to już pewnie wiesz:)
delu wrote:
Jeśli chcesz mieć na razie jakąś prowizorkę, to proponuje po prostu dopisać do pliku z tłumaczeniem (np. na końcu) w nowym wierszu tekst:
pre. comment_message => Treść komentarza
Bez zmian. Dziwne …
#12 2007-02-04 15:19:44
- delu
- Member
Przyznaję, że bardzo dziwna sprawa… U mnie na każdym polskim pliku językowym wyświetlane jest Treść komentarza… I na starym, i na nowym, i na tym dopiero co aktualizowanym. Sprawdź może jeszcze, czy jeśli ustawisz język angielski, to wyświetla dalej comment_message czy Message.
Last edited by delu (2007-02-04 15:46:12)