Go to main content

Textpattern CMS support forum

You are not logged in. Register | Login | Help

#13 2022-08-23 00:03:32

hidalgo
Member
From: Australia
Registered: 2008-02-05
Posts: 77
Website

Re: Account activation email not sending

Yes, it would be good if it can be tracked down, I have several sites that would be PHP 8 compatible if it wasn’t for this header issue.

I also suspect it’s the reason ext_file_attach messages arrive as multipart content in PHP 8, as mentioned on GitHub.

Offline

#14 2022-08-23 00:06:54

phiw13
Plugin Author
From: Japan
Registered: 2004-02-27
Posts: 3,023
Website

Re: Account activation email not sending

Bloke wrote #333835:

So it certainly looks as if there’s a missing quote or backslash-n or something, and php 8 is stricter about how it handles the field encoding.

It is odd. I use PHP 8.x everywhere and haven’t encountered the issue, I think. Login details are sent and the final setup for new users completes. My contact forms work OK.

Does it depends on some PHP configuration or some other configuration on the hosts’s side ?


Where is that emoji for a solar powered submarine when you need it ?
Sand space – admin theme for Textpattern

Offline

#15 2022-08-23 05:33:47

hidalgo
Member
From: Australia
Registered: 2008-02-05
Posts: 77
Website

Re: Account activation email not sending

phiw13 wrote #333837:

Does it depends on some PHP configuration or some other configuration on the hosts’s side ?

I’m not sure, possibly different PHP extensions?

Offline

#16 2022-08-27 18:36:33

jrmartin
Member
From: California | Italy
Registered: 2013-03-07
Posts: 116
Website

Re: Account activation email not sending

hidalgo wrote #333841:

I’m not sure, possibly different PHP extensions?

I have sites on another host in which the activation email arrived without a hitch the first time I tried it with php 8.1

Offline

#17 2023-03-15 09:56:01

peterj
Member
From: Melbourne, Australia
Registered: 2005-06-02
Posts: 99

Re: Account activation email not sending

I don’t think anything much new to report here, but the details might be handy.

I have a site running PHP8.0 EA, TXP4.8.8. The host uses Mail Channels to filter outgoing email (like OP). From and sender are the same (actual) email account : noreply@mydomain.com

Email routing is Auto (local), cPanel track delivery shows the failed email with following details:
- 2.9 spam score ( due to PHP_SCRIPT rule in Mail Scanner )
- TLS_AES_256_GCM_SHA384:256 CV=yes: SMTP error from remote mail server after end of data: 550 5.7.1 [SHF] Message rejected.

A link is provided to Mail Channels where I can report that the email is “not spam”, but get no useful information.

I was getting the same problem with the password reset email with subject [My-site-name] Please confirm your password reset request

This fixed it for me for now: degraded PHP to PHP 7.4 (EA).

I also tried on a test copy of the same site, on the same server, on PHP 8.1. The send failed with the debug warning:

8192 "mail(): Passing null to parameter #5 ($additional_params) of type string is deprecated"
in /home/mywebsite/test/textpattern/vendors/Textpattern/Mail/Adapter/Mail.php at line 236.
adminErrorHandler()
textpattern/vendors/Textpattern/Mail/Adapter/Mail.php:236 mail()
textpattern/lib/txplib_misc.php:2327 Textpattern\Mail\Adapter\Mail->send()
textpattern/lib/txplib_admin.php:80 txpMail()
textpattern/include/txp_admin.php:202 send_account_activation()
textpattern/include/txp_admin.php:59 author_save_new()
textpattern/index.php:230 include()

This warning disappeared when I added an smtp sender email address.

I found bouncebacks in the default email account:

Subject	[My test website] Please activate your account
From	<noreply@mywebsite.com.au>, charset="UTF-8"
To	user@example.com
Date	Today 19:27

Possibly related line returns issue in Drupal? https://www.drupal.org/project/drupal/issues/3270647

Offline

#18 2023-03-16 20:08:21

gu
Member
Registered: 2020-08-27
Posts: 59

Re: Account activation email not sending

I have this same problem. Degrading to PHP 7.4 did nothing to help the situation (unless there is a time delay of more than a day in seeing changes).
Also receiving 550 5.7.1 errors – but only for some activation requests. For others that do not go through – there is no error.
I have configured the SMTP in the admin panel, but this has not helped.
Host uses CPanel.


<!— space for hope —>

Offline

#19 2023-03-20 04:44:24

hidalgo
Member
From: Australia
Registered: 2008-02-05
Posts: 77
Website

Re: Account activation email not sending

peterj wrote #335081:

Possibly related line returns issue in Drupal? https://www.drupal.org/project/drupal/issues/3270647

Looks like this might be helpful, I’ll have to check if there’s a space before my header lines.

In your bounce back emails you’ve got the same broken/malformed ‘From’ header that I’m seeing.

The problem is PHP 7.4 is now EOL, but the Textpattern websites can’t be moved to PHP 8+ while this issue persists.

Offline

#20 2023-03-20 05:13:19

hidalgo
Member
From: Australia
Registered: 2008-02-05
Posts: 77
Website

Re: Account activation email not sending

Ok, I’ve done some tests, and I’m seeing the single space added at the start of each header line below ‘From’ on PHP 8.1:

From: Example Name <john.smith@example.com>
 X-Mailer: Textpattern
 Content-Transfer-Encoding: 8bit
 Content-Type: text/plain; charset="UTF-8"

PHP 7.4 has no spaces and arrives correctly:

From: Example Name <john.smith@example.com>
X-Mailer: Textpattern
Content-Transfer-Encoding: 8bit
Content-Type: text/plain; charset="UTF-8"

On PHP 8 I’m seeing those lines with spaces (X-Mailer: etc.) displaying as part of the From address.

Offline

#21 2023-03-22 06:07:27

gu
Member
Registered: 2020-08-27
Posts: 59

Re: Account activation email not sending

Update: the 7.4 degrade may have taken time to become fully functional; activation email is working again.

If needed, I’m willing to help with feedback for 8+ if told what to cover in a minimal example.


<!— space for hope —>

Offline

Board footer

Powered by FluxBB